ازمایش خون گربه؛یکی از عجیب ترین مسائلی که صاحبان حیوانات به سلامت گربه های خود اهمیت می دهند سوال بوده است ، این است که آزمایش خون در گربه ها چه زمانی انجام می شود؟ آزمایش خون هم برای گربه ها و هم برای سگ ها اهمیت زیادی دارد و زمان انجام این کار به تشخیص دامپزشک است. با این حال، به طور کلی توصیه می شود متخصصان حداقل سالی یک بار برای گربه ها و سگ ها معاینه از جمله آزمایش خون انجام دهند. آزمایش های خونی که باید انجام شود از نظر تعیین اینکه آیا عملکردهای حیاتی گربه ها به طور منظم عمل می کنند بسیار مهم است.

 

برای ارائه خدمات دامپزشکی در کلینیک دامپزشکی ویستا با ما تماس بگیرید

آنالیز خون در گربه ها چیست؟ چه نوع اطلاعاتی را ارائه می دهد؟

مفهوم آنالیز خون شامل بررسی شیمیایی خون و شمارش سلول های خونی می شود. البته، اگرچه به غیر از این آزمایش ‌های خونی آزمایش‌ های خاص زیادی وجود دارد، اما اینها آزمایش ‌هایی برای موقعیت ‌های خاص هستند و روش‌ های تحلیلی هستند که امروزه از موضوع ما خارج شده‌اند.

 

آنالیز خون (بیوشیمی)؛

روش مورد استفاده در این نوع آنالیز خون، اندازه گیری خون با کمک مواد شیمیایی است. بیشتر برای جمع آوری اطلاعات در مورد وضعیت اندام هایی مانند کبد، کلیه، پانکراس، قلب یا ماهیچه انجام می شود. علاوه بر این، سطح الکترولیت بیمار، وجود عفونت یا وضعیت سیستم غدد درون ریز را می توان با تجزیه و تحلیل خون تعیین کرد. این روش ها با پردازش مستقیم خون گرفته شده از وریدهای بیمار بدون هیچ گونه پردازش یا با استفاده از مایع شفافی که پس از سانتریفیوژ بیرون می آید، با کمک دستگاه و ارزیابی نتایج انجام می شود.

دستگاه های مختلفی برای این کار استفاده می شود. این وسایل که در گذشته رایج نبودند و معمولاً در آزمایشگاه ها یافت می شدند، امروزه در بسیاری از کلینیک های دامپزشکی موجود هستند. به این ترتیب با مشاهده خون بیمار می توان مقادیر خون را بسیار سریع تر خواند. نتایج آزمایش خون به دست آمده باید توسط دامپزشک متخصص در این موضوع ارزیابی شود. این بسیار مهم است زیرا ارزیابی نادرست نتایج خون نه تنها می تواند منجر به درمان نادرست شود، بلکه باعث از دست دادن بیماری واقعی و اتلاف وقت می شود.

 مقالات بیشتر:ازمایش خون سگ-جراحی انسداد روده گربه-جراحی انسداد روده سگ-شستشو سگ

 

شمارش کامل خون (هموگرام)؛

این روش شامل شمارش سلول های خونی در خون گرفته شده از گربه با کمک دستگاه است. بیشتر برای تشخیص عفونت های باکتریایی یا ویروسی، کم خونی، کم آبی، واکنش های آلرژیک، مشکلات مربوط به انگل یا مشکلات لخته شدن خون استفاده می شود.

مهم ترین جزئیات در این روش ایجاد تمهیداتی است که اجازه لخته شدن خون را ندهد و سریع عمل کند. از آنجایی که خون تمایل به لخته شدن خیلی سریع دارد، با کمک یک لوله حاوی یک ضد انعقاد خون گرفته می شود. پس از آن، خون به دستگاه ریخته می شود تا شمارش شود و نتایج انتظار می رود. ارزیابی دقیق نتایج شمارش خون به دست آمده بسیار مهم است و نیاز به تجربه و دانش خوب دارد.

برای اینکه نتایج در هر دو روش مورد استفاده برای آنالیز خون در گربه قابل اعتماد باشد، باید به بسیاری از جزئیات فنی مانند روش جمع ‌آوری خون، پردازش خون، نگهداری و کالیبراسیون دستگاه‌های مورد استفاده توجه شود. در غیر این صورت، گرفتن مقادیر اشتباه خون اجتناب ناپذیر است. از سوی دیگر، گرسنه یا سیر بودن گربه مورد خونگیری، استرس قبل از آزمایش خون یا تلاش از جمله عوامل موثر بر نتایج آزمایش هستند.

 

چه زمانی آزمایش خون در گربه انجام می شود؟

دامپزشک شما زمان آزمایش خون در گربه ها را تعیین می کند. با این حال، به طور کلی بگوییم؛

بیماری ها،

مسمومیت ها،

صدمات،

مشکلات متابولیک،

مداخلات جراحی،

قبل از استفاده از برخی داروها (مانند قارچ کش های خوراکی یا داروهای شیمی درمانی)،

قبل از تمیز کردن دندان که نیاز به بیهوشی دارد، لازم است آزمایش خون انجام شود.

در برخی موارد، تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی خون به تنهایی ممکن است کافی باشد، در حالی که گاهی تنها یک هموگرام ممکن است برای رسیدن به نتیجه کافی باشد. با این حال، استفاده از هر دو در مشکلات جدی سلامتی در تعیین مسیری که باید دنبال شود مهم است.

هنگام تصمیم گیری در مورد آزمایش خون در گربه ها، با توجه به سن، وضعیت عمومی، بیماری، دوره بیماری، محل و امکانات پزشکی در دست تصمیم گیری می شود. گاهی حتی زمانی که وضعیت مشکوکی وجود ندارد، می توان آزمایش خون انجام داد تا از وضعیت کلی اطلاعاتی داشته باشیم. یک برنامه چک آپ که شامل آزمایش خون می شود یکی از بهترین نمونه های آن است.

 

در آزمایش خون گربه به دنبال چه چیزی باشیم؟

در تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی خون، پارامترهایی که باید بررسی شوند را می توان مطابق با نوع بیماری و وضعیت گربه انتخاب کرد، در حالی که پارامترهای اندازه گیری شده در شمارش کامل خون، یعنی هموگرام، معمولاً ثابت هستند.

اگرچه پارامترهای آنالیز خون توسط ظرفیت و ویژگی های دستگاه مورد استفاده محدود می شود، پارامترهای بررسی شده در تجزیه و تحلیل خون گربه ها به طور کلی به شرح زیر است.

آلبومین (ALB)

آلکالین فسفاتاز (ALKP)

آلانین آمینوترانسفراز (ALT)

آمیلاز (AMYL)

آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)

نیتروژن اوره خون (BUN)

کراتینین (CREA)

کراتین کیناز (CK)

کلسیم (Ca)

کلسترول (CHOL)

کلرید (Cl)

کورتیزول (CORT)

گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT)

گلوبولین (GLOB)

گلوکز (GLU)

لیپاز (LIP)

فسفر (PHOS)

بیلی روبین مستقیم (DBIL)

بیلی روبین کل (TBIL)

پروتئین کل (TP)

تیروکسین (T4)

سدیم (Na)

پتاسیم (K)

کلرید (Cl)

آمونیاک (NH3)

اگرچه پارامترهای هموگرام بسته به دستگاه مورد استفاده متفاوت است، اما به طور کلی از پارامترهای زیر تشکیل شده است.

لکوسیت (WBC)

گلبول های قرمز (RBC)

هموگلوبین (HGB)

هماتوکریت (HCT)

میانگین حجم گلبول قرمز (MCV)

میانگین مقدار هموگلوبین (MCH)

میانگین غلظت هموگلوبین (MCHC)

میانگین عرض توزیع گلبول قرمز (RDV)

پلاکت (PLT)

میانگین حجم پلاکت (MPV)

عرض توزیع پلاکتی (PDW)

درصد لنفوسیت (لنفوسیت)

درصد مونوسیت (MON%)

درصد گرانولوسیت (GRAN%)

این پارامترها پارامترهایی هستند که دستگاه های مورد استفاده در کلینیک ها می توانند به آنها نگاه کنند. جدای از این موارد می توان از آزمایشگاه ها برای پارامترهای مورد نیاز کمک گرفت.

 

جمع آوری خون از گربه ها

گاهی خون گرفتن از گربه به آسانی خون گرفتن از سگ نیست. زیرا گربه ها می توانند نگرش تهاجمی تری نسبت به چیزهایی که دوست ندارند نشان دهند و نگه داشتن آن ها با زور بسیار دشوار است. گربه های تحت استرس ممکن است نیاز داشته باشند که منتظر بمانند تا استرس از بین برود و آرام شوند. در مواردی که این کار جواب نمی دهد، می توان با پوشاندن او با حوله، جلوگیری از دیدن محیط اطراف یا ثابت کردن آن با یک دستکش، خون گرفت. برخی از گربه ها دوست ندارند در آغوش گرفته شوند، اما با نوازش های سبک می توان بدون زور خون گرفت. صرف نظر از این، اگر گربه ای بیش از حد واکنش نشان می دهد، قطعاً نباید بیش از حد لازم آن را بارگیری کنید و برای مدت طولانی آن را فشار ندهید. در غیر این صورت، هیجان و استرس بیش از حد می تواند منجر به مرگ ناگهانی گربه شما شود. اگر خون‌ریزی در چنین گربه‌هایی ضروری است، می‌توانید با استفاده از یک آرام‌بخش این کار را انجام دهید.

ممکن است قبل از جمع آوری خون در گربه ها یک دوره ناشتائی مشخص لازم باشد. در این صورت، دامپزشک به شما می گوید که چه مدت باید گرسنه بماند.

اولین مکان ترجیحی برای گرفتن خون از گربه ها برای تجزیه و تحلیل وریدهای پا است. اول از همه سعی کنید از پاهای جلویی خون بگیرید، در غیر این صورت باید پاهای عقب را امتحان کنید. در صورت عدم امکان خونگیری از پاها، باید رگهای گردن را به عنوان آخرین راه حل امتحان کرد. اگرچه خونگیری از وریدهای گردن روشی است که توسط بسیاری از دامپزشکان ترجیح داده نمی شود، اما ممکن است نیاز به استفاده در شرایط اجباری باشد.

اگر قبل از خونگیری قابل انجام باشد، می توان محل خونگیری را تراشید یا موها را برای دید و بهداشت بهتر کوتاه کرد. منطقه با کمک الکل تمیز می شود. در این بین می توان یک تورنیکه روی آرنج قرار داد و رگ ها را برجسته تر کرد. با توجه به نازک بودن رگ های خونی گربه ها، می توان آن را به روش قطره ای با وارد شدن به رگ به کمک سوزن مناسب داخل لوله کرد. در گربه هایی با ساختار رگ مناسب می توان از روش کشیدن انژکتوری به جای روش قطره ای استفاده کرد.

در حین عمل باید تا حد امکان سریع باشد و نباید اجازه لخته شدن خون در حین عمل را داد، به خصوص اگر قرار است هموگرام انجام شود. در صورت ارسال خون به آزمایشگاه باید به شرایط نگهداری توجه شود و از لوله های خون مناسب استفاده شود.

 

نحوه خواندن نتایج تجزیه و تحلیل خون در گربه ها

ارزیابی نتایج آزمایش خون در گربه ها باید توسط دامپزشک انجام شود. زیرا معیارهای زیادی در ارزیابی نتایج خون وجود دارد. قبل از هر چیز پس از دانش و تجربه لازم است علائم مشاهده شده در گربه به دلیل بیماری و وضعیت فعلی گربه مورد ارزیابی قرار گیرد. به عبارت دیگر، مهم است که با بررسی وضعیت بیمار، همه احتمالات را ارزیابی کنیم و بتوانیم با نتایج آزمایش خون به سمت تشخیص برویم که بتواند این احتمالات را تایید کند.

به عنوان مثال، تشخیص دیابت با یافتن سطوح بالای گلوکز در نتیجه آزمایش خون گربه، روش صحیحی نیست. زیرا اگر گربه تحت استرس در هنگام خونگیری کمی تقلا کند، افزایش بیش از حد قند در اثر استرس طبیعی است و در عرض چند ساعت به حالت عادی برمی گردد.

به عنوان مثال دیگر، اگر یک گربه با سطح اوره بالا سطح کراتینین بالایی نداشته باشد، قبل از در نظر گرفتن این موضوع به عنوان نارسایی کلیه، باید گزینه های دیگری در نظر گرفته شود.

یا گربه ای که چند روز پیش با خونریزی شدید دست و پنجه نرم می کرد، گلبول های قرمز پایین در نتیجه آزمایش به این معنی نیست که مشکل کم خونی دارد. بله، ممکن است در نهایت بتوان گفت کم خونی، اما این کم خونی ناشی از بیماری یا دلایل ژنتیکی نیست.

مقالات بیشتر:غذای پرند-درمان بیماری سگ-غذای سگ-غذای گربه-شستشو گربه

 

جدای از چنین مواردی، شک و تردید در نتایجی که با وضعیت عمومی بیمار همخوانی ندارد ممکن است مفید باشد، زیرا کالیبراسیون صحیح دستگاه های آنالیز خون نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به این دلایل مهم است که نتایج توسط دامپزشک ارزیابی شود.

گزارش های نتایج آزمایش خون از دستگاه های آنالیز خون یا داده شده توسط دامپزشکان، مقادیر طبیعی و نتایج اندازه گیری را با هم نشان می دهد. با این حال، مقادیر نرمال در اینجا مقادیر نرمال است که توسط دستگاه اندازه گیری ارجاع داده شده است. از آنجایی که این مقادیر نرمال با توجه به ماشین آلات متفاوت است، معیار مهمی است که باید در طول ارزیابی در نظر گرفته شود. به همین دلیل، ممکن است باعث ایجاد خطا برای صاحبان بیمار در ارزیابی نتایج به‌دست‌آمده از یک دستگاه با نتایج نرمال دستگاه‌های مختلف شود.

به طور خلاصه، تشخیص بیماری با بررسی مقادیر خون در گربه ها اغلب روش درستی نیست. ارزیابی نتایج آزمایش خون، همراه با بیماری و وضعیت بیمار، و ترتیب تشخیص و درمان بر اساس آن، یک رویکرد حرفه ای است.

قیمت‌های آنالیز خون در سگ‌ها یا گربه‌ها با توجه به دستگاه‌ها و کیت‌های مورد استفاده، منطقه و تعداد پارامترهای آنالیز خون مورد نیاز برای تشخیص بیماری متفاوت است. به عبارت دیگر، آزمایش خون حاوی 5 پارامتر و آزمایش خون با استفاده از 10 پارامتر قیمت یکسانی ندارند. در شرایط امروزی، اگرچه قیمت های آنالیز خون گاهی قیمت های بالایی دارد، اما آزمایش های خون به درستی فکر شده و اعمال شده کاملا ضروری و نجات دهنده است.

تماس با ما

آدرس :تهران- خیابان شریعتی- روبروی خیابان یخچال- نبش بن بست نراقی - ساختمان پزشکان مهر شماره 1436
تلفن : 02126412384
اورژانس:09212033965

   ins.jpg  telg.jpg

عضویت در خبرنامه

موقعیت ما بر روی نقشه

  

خطا: 0 Error writing file '/home/vistapet/public_html/cache/com_jchoptimize/jchoptimizetags-96/jchoptimizetags-bc/jchoptimizetags-d72e89050bf39919022eddb14bcc7b9a.tag'

0

Error writing file '/home/vistapet/public_html/cache/com_jchoptimize/jchoptimizetags-96/jchoptimizetags-bc/jchoptimizetags-d72e89050bf39919022eddb14bcc7b9a.tag'

صفحه اصلی